Hoefsmeden.com

Hoefproblemen en Hoefbeslag

Oorzaak problemen die worden veroorzaakt door traditioneel hoefbeslag


Om te kunnen begrijpen wat precies het probleem is moeten we eerst begrijpen welke zeer belangrijke functie de straal van de hoef aan hoefmechanica levert en verder hoe een goede gezonde hoef eruit ziet waarbij de hoefmechanica optimaal kan functioneren en wat de negatieve invloeden zijn door de huidige normale manier van hoefbeslag.
Een gezond veulen wat pas geboren is kan je laten zien hoe een perfecte hoef er uit hoort te zien en nog belangrijker hoe en welke delen aan de onderzijde van de hoef de last horen te dragen van het paard.
Hierbij valt op dat het veulenhoefje op het zelfde punt draagt met de wand en de straal als hij zijn hoef op de bodem zet.
Als je het paard altijd blijft bekappen met dit beeld van de veulenhoef voor ogen zul je altijd een hoef behouden met een goede vorm behoud die perfect kan functioneren en zal het paard een hiellanding durven te maken en niet belemmerd worden in zijn beweging.
veulenhoef (48K)

De natuur geeft op deze manier duidelijk aan dat we honderd procent van het draagoppervlak moeten gebruiken voor een goed functionerende hoef de wand en de straal van de hoef.
Maar het komt er op neer dat bij het gebruik van alleen een hoefijzer wij maar twee derde van de hoef van de hoef gebruiken om alle last te dragen en eenderde van de hoef de straal totaal niet benutten.
Met dit soort hoefbeslag komt de straal op een harde bodem vrij te liggen van de grond en op een zachte bodem krijgt de straal te laat de juiste druk die het nodig heeft om zijn optimale bijdrage te leveren aan de hoefmechanica.
Hierdoor vervormen hoeven van onze paarden met als gevolg: overdruk op bepaalde delen van de hoef. goed gevormde hoef (26K)

Dit wordt zichtbaar door:
Paarden kunnen pijn irritatie en problemen in hun hoeven hebben en hoeven niet per definitie kreupel te zijn.
Dit zijn hoefproblemen die lang onopgemerkt zijn gebleven.
Het zijn hoefproblemen waardoor paarden geleidelijk afwijkend gaan lopen en het bewegingsapparaat verstoord wordt.
Deze belemmerd de kwaliteit van het bewegen van het paard en de prestaties.
Deze afwijkende manier van bewegen is de oorzaak van veel verschillende blessures en kreupelheden.
Hierbij is de praktijk dat tot dusver door veeartsen alleen de gevolgen worden behandeld en de oorzaak niet wordt weggenomen.
Een paardenhoef zit veel complexer in elkaar dan dat men tegenwoordig denkt.DSCF0330 (330K)


Hoefproblemen die zich uiten in een afwijkende manier van lopen.
Op deze manier probeert het paard de ge´rriteerde delen van de hoef maar zo min mogelijk te hoeven belasten.
Dit zorgt ervoor dat het paard geen hiellanding meer durft te maken maar steeds meer vlak met de hoef en op de toon gaat landen waardoor het bewegingsmechanisme verstoord wordt.
Er moet dan ook goed nagedacht worden over hoe een paard kan en hoort te bewegen.
Elk gezond paard hoort door zijn hele lichaam te bewegen.
Bij het gebruik van het voorbeen is het dan ook belangrijk dat het paard vanuit zijn schouder het voorbeen afwikkelt en een hiellanding met zijn hoef durft te maken.
Een paard met goede hoeven kan een hiellanding maken en kan goed vanuit de schouder en door het lichaam lopen.
Dit wil zeggen dat het paard eerst met zijn verzenen en de straal van de hoef de bodem raakt en niet vlak met de hoef of eerst met de teen op de bodem land.
Ook is het belangrijk om te weten dat de straal een tastorgaan is waardoor het paard het gevoel met de bodem door krijgt waar het op loopt.
Daarnaast werkt het zeer verhelderend als je begrijpt hoe het paard omgaat met verschillende vormen van pijn of irritatie in de hoef.
De vorm en kwaliteit van de hoef zijn eigenschappen die in relatie staat tot de manier van bewegen van het paard.

Deze hoefproblemen ontstaan heel geleidelijk en ook de verandering in de manier van lopen is een traag proces.
Dit is ook de reden waarom ruiters de afwijkende manier van lopen niet opmerken en daarom denken ruiters dat deze manier van lopen normaal is en bij het paard hoort.
Door deze verstoring van het bewegingsapparaat kan kreupelheid ontstaan door problemen zoals vastzittende schouders en rugproblemen en ook door deze verkrampte manier van lopen worden gewrichten, spieren, banden en pezen niet meer op de juiste wijze belast waardoor op verschillende manieren kreupelheid kan ontstaan.

Er zijn tegenwoordig heel veel sportpaarden die niet meer op de juiste wijze bewegen omdat ze pijn of irritatie in hun hoeven hebben en wat onopgemerkt blijft.
Het is dan ook jammer dat tegenwoordig veel geld eigenlijk voor niets wordt uitgegeven aan behandelingen waarbij alleen de gevolgen worden behandeld, die worden veroorzaakt door dit soort hoefproblemen. De oorzaak het hoefprobleem zelf blijft onopgemerkt en onbehandeld.

Hierbij begint al duidelijk te worden wat de negatieve invloeden zijn door de huidige normale manier van hoefbeslag.
Hierdoor kan een heel belangrijk deel van de hoef de straal niet meer optimaal werken en de werking van de hoef juist wordt verstoord.
Bij het gebruik van alleen een hoefijzer wordt de wand van de hoef als het ware verlengd en komt de straal als het ware hoger te liggen waardoor het niet meer op het juiste moment contact met de bodem kan maken.
Hierdoor gaat de hoef vervormen en ontstaan vaak nauwe hoeven bij de verzenen met drukpunten en irritatie in het straalgebied en de ballen van de hoef.


Hierdoor kan de straal dus niet meer de juiste bijdrage leveren aan het dragen van de last van de hoef waardoor de hoef gaat vervormen en de straal daalt in en de verzenen schuiven op naar boven.
Dit is ook duidelijk te herkennen aan hoe de haarlijn in de kroonrand loopt over de ballen van de hoef en de straal.
Deze hoort nagenoeg recht te zijn.
Hierdoor kan de straal zijn belangrijke functie niet meer leveren aan de werking van de mechanica van de hoef.
Gevolg irritatie in de hoef en dus een paard die geen hiellanding meer durft te maken.

Straal die indaalt vervorming van de hoef waarbij de hoeven ook nauw worden in het verzengedeelte waardoor ook sneller kwartierscheuren kunnen ontstaan.
Platte hoeven met heel weinig verzenen of hoeven met verzenen die overmatig naar boven zijn opgeschoven en hoeven te nauw worden in het verzengedeelte (irritatie die hierdoor ontstaat, zorgt voor lange omhoog staande haren bij de ballen van de voet).

Dit zijn paarden die met de teen naar de grond; deze paarden landen liever niet op de hiel (verzenen) omdat dit ge´rriteerd en gevoelig is.


hoefsmid rene vroom (483K)

Hoefsmid RenÚ Vroom

morton dhupvic met bessemeids Casino (216K)

hoefbeslag voor endurance paarden (27K)

.nl